Het bedrijf Van Rooij Landbouwmechanisatie ligt nog net in Noord-Brabant aan de Schansweg in Neerkant. Op 30 maart 2018 vestigde het bedrijf – dat door Peter van Rooij in 2006 werd opgericht – zich aan de Schansweg. Omdat de vorige locatie op het industrieterrein van Meijel wat aan de krappe kant was werd er in 2017 uitgekeken naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden aan de Schansweg waar zich een witlofkwekerij bevond. Dit bedrijf stopte zodat de locatie vrij kwam.
Op 30 maart 2018 verhuisde Van Rooij naar de huidige locatie. De witlofkwekerij werd grondig verbouwd met als resultaat een moderne werkplaats, een constructieruimte en een goed uitgerust magazijn. Naast de reparatie van tractoren, landbouwmachines en tuin- en parkmachines verkopen ze ook tractoren en landbouwmachines. Ook voor klein constructiewerk kan men bij Van Rooij terecht. De clientèle bestaat uit veeteelt- en melkveebedrijven, akkerbouwers, tuinbouwers, hoveniers, boomtelers, loonbedrijven en particulieren. Het verzorgingsgebied bestrijkt een straal van ongeveer 20 kilometer in de regio Midden-Limburg en Zuidoost Brabant.
Het begin
Na het behalen van zijn diploma monteur landbouwmechanisatie heeft Peter als chauffeur en monteur ervaring opgedaan bij verschillende bedrijven. Onder andere in Liessel en Asten. Toen hij in 2006 zijn bedrijf startte werkte hij van huis uit. Met zijn busje vol gereedschap ging hij de klanten af.
Op een gegeven moment, het was 2008, werd een pand betrokken op de Banmolen in Meijel. Daar groeiden ze uit hun jasje en zo belandden ze uiteindelijk in Neerkant. Op dit moment telt Van Rooij Landbouwmechanisatie, buiten Peter en zijn vrouw Linda, vier personeelsleden die allen een voltijdsbetrekking hebben en een stagiaire. De vaste krachten wonen allemaal in de buurt. De stagiaires die bij Van Rooij hun stage doen zijn afkomstig van de opleidingen in Roermond en Boxtel.
Gezin Van Rooij
Het gezin Van Rooij bestaat uit Peter (53), Linda (52), dochter Eline (21) en zoon Dirk (19). Peter bekommert zich om het technische gedeelte terwijl Linda zich ontfermt over de boekhouding, het magazijn en ze onderhoud de contacten met vertegenwoordigers. Eline studeert geneeskunde in Maastricht, waar ze op kamers woont, maar in de weekends komt ze naar huis.
Dirk volgt de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen / Landbouwtechniek in Apeldoorn. Hij woont bij zijn ouders. Dirk volgt een BBL-opleiding wat betekent dat hij een dag per week naar school gaat en vier dagen in het bedrijf van zijn ouders werkzaam is. Het ligt in de bedoeling dat hij op termijn het bedrijf overneemt.
Druk
Over klandizie heeft Peter geen klagen. Tijdens ons gesprek gaat regelmatig de telefoon en ook toen we arriveerden was hij op zijn kantoor telefonisch in gesprek. Linda: “We zijn voor onze klanten zeven dagen per week bereikbaar. Als een machine stil valt, dan moet die zo snel als mogelijk weer inzetbaar zijn. Peter heeft niets met vakantie, dus dat komt goed uit. Soms trekken we er een paar dagen op uit, maar lang is dat nooit. Ons personeel werkt vijf dagen, maar wij zijn ook op zaterdag open en voor noodgevallen kan men ook op zondag bij ons terecht.
Peter: “Over werk hebben we niet te klagen. Een grote klant is Maurice Kassenbouw in Horst. Een bedrijf dat op internationale schaal opereert. Wij dragen zorg voor hun tractoren, rupsvoertuigen en verreikers. Onze kracht is het leveren van goede service en dat spreekt zich rond.”
Linda: “We doen het onderhoud voor alle merken. Dit betekent dat ons magazijn goed gevuld is. Wij handelen ook in occasions en zijn official Deutz-Fahr dealer.
Minder agrariërs
Peter: “De laatste tijd zijn er veel agrariërs die stoppen. In Neerkant zijn nog maar drie melkveehouders over en in Meijel is het al niet veel beter. Dat merken wij natuurlijk ook. Het gaat in een rap tempo en dat heeft verschillende oorzaken. Uiteraard is er de stikstof- en mestproblematiek, maar ook de bedrijfsopvolging speelt een belangrijke rol hierin. Veel kinderen voelen niets voor een bedrijfsovername. De redenen hiervoor zijn divers van aard. Linda: “Door het stoppen van die agrariërs zijn we genoodzaakt ons werkgebied te vergroten.” Peter: “Vooralsnog hebben we geen klagen. In het verleden ging ik nog wel eens op pad om nieuwe klanten te werven, maar daar ben ik mee gestopt, omdat het ook voor ons behapbaar moet blijven.”
Bestemmingsplan
Uitbreiding van het bedrijf is voor de toekomst noodzakelijk. Peter: “Door nieuwe wet- en regelgeving met de nadruk op bescherming van de natuur en de biodiversiteit is het nauwelijks nog mogelijk het bedrijf te laten groeien. Wat dat betreft zitten we hier vast vanwege het bestemmingsplan. Ik krijg nu zelfs geen vergunning voor een carport! Hopelijk gaat men in toekomst meer meedenken met bedrijven als die van ons.”
Toekomst
Peter: “Gezien de huidige ontwikkelingen zullen we ons moeten beraden op hoe we verder gaan. Wellicht ligt er voor ons een markt in machines voor natuuronderhoud. Wanneer het aantal agrariërs afneemt heeft dit direct gevolg voor onze business. Wanneer een boer stopt wordt deze gecompenseerd, maar voor bedrijven zoals de onze is er geen compensatieregeling. Wij moeten het zelf maar uitzoeken. Ondanks dat zie ik de toekomst rooskleurig in, want op dit moment hebben we geen reden tot klagen, er is werk zat. We denken er zelfs over nog een vijfde werknemer aan te nemen. Overigens werken we niet met zzp-ers. Onze klanten zijn gebaat bij service waar ze van op aan kunnen.”
Hobby’s
Ondanks de drukte die een eigen bedrijf met zich meebrengt is er toch ook nog tijd voor wat ontspanning. Dirk heeft een crossmotor en samen met zijn vader neemt hij sinds kort deel aan trekkertrek wedstrijden. Met een gerenoveerde en voor het zware werk aangepaste tractor gaan ze de wedstrijden in de omgeving af.
Peter: “Dat trekkertrek gebeuren is een wereldje op zich. Het is elke keer weer een plezierig weerzien van mensen die een passie delen.” In het weitje op het terrein staan drie alpaca’s. “Linda: “Die alpaca’s zijn mijn hobby. Het zijn geen huisdieren in de zin dat ze gezellig bij je op de bank komen liggen. Maar in het voor ze zorgen kan ik mijn ei kwijt.
Zonder te overdrijven kun je gerust stellen dat het bij Van Rooij op de grens van Noord-Brabant met Limburg gonst van de bedrijvigheid. Ze houden de agrarische bedrijven in de regio letterlijk en figuurlijk draaiende.
Lees dit bericht ook op de website van het Weekblad voor Deurne: