Buitengebied in beeld: Chielkes aardbeien

Aan de Zinkskeslaan in het Helenaveense buitengebied bevindt zich de aardbeienkas van Petra (61) en Michiel (63) Penninx. Op een oppervlakte van 1 hectare worden sinds 2011 op natuurlijke wijze Chielkes – genoemd naar Michiel -aardbeien geteeld. Dit betekent dat gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen vermeden wordt. Ziektes en plagen worden zoveel mogelijk op biologische wijze bestreden.

Hoewel er op biologische wijze geteeld wordt, mogen de aardbeien toch niet het keurmerk “Biologisch” dragen. Dit heeft te maken met het feit dat de aardbeien hangend worden geteeld en dus niet direct in de volle grond. Voordeel van het hangend telen is dat de aardbeien makkelijk op een goede hoogte geplukt kunnen worden. Dit ontlast de plukkers. Naast Petra en Michiel zijn er twee vaste medewerkers in dienst en in het seizoen – dat van april tot halfweg oktober loopt – worden zij nog aangevuld met twee of drie tijdelijke medewerkers.

Vooraf

Het gezin Penninx bestaat uit Petra, Michiel en hun twee dochters Diana en Laura. Die zijn al het huis uit en wonen respectievelijk in Helenaveen en Griendtsveen. Wanneer de nood aan de man is steken de kinderen een handje toe. En, er zijn ook drie kleinkinderen. In 1988 streken Michiel en Petra vanuit De Mortel en Boerdonk neer in Helenaveen. Ze hadden daar een bedrijf gekocht aan de Centurioweg, direct grenzend aan de Mariapeel. Tot 2006 teelden ze daar paprika’s en tussentijds namen ze ook een bedrijf over aan de Lagebrugweg. Daar, en ook aan de Centurioweg, werden na 2006 ook blauwe bessen geteeld. Ten behoeve van natuurontwikkeling – Peelvenen – moest het bedrijf verplaatst worden. Dat was het moment om het huidige bedrijf, waar toen nog komkommers werden geteeld, in 2010 te kopen.

Filosofie

Het bedrijf is relatief klein en daar is bewust voor gekozen. De filosofie van Chielkes aardbeien is dat hun aardbeien geteeld worden met respect voor de omgeving en de natuur. Michiel noemt het natuurlijk ondernemerschap. Via een groothandel in Schijndel vinden de rijpe aardbeien hun weg naar de consument. Deze groothandel heeft het alleenrecht om Chielkes aardbeien te vermarkten, zodat zij hier ook via marketing en promotie aandacht aan besteden. Er wordt niet geleverd aan supermarkten, maar aan AFG-speciaalzaken. Ook hierachter steekt een gedachte; de verkoper kan via het contact met de klant vertellen op welke wijze de aardbeien zijn geteeld. De aardbeien van Chielkes zijn te koop in een groot deel van Noord-Brabant en Limburg. In de directe omgeving worden, onder andere, in Liessel B.O.P. (Bankers Optimale Producten) en aspergehoeve Berkers en in Deurne Beijers Groente en Fruit, en ’t Streeckhuys, alsmede boerderijwinkel Peters beleverd. Afhankelijk van de vraag kunnen de aardbeien ook nog bij de veiling aangeboden en verkocht worden. De aardbeien, ook te koop bij de automaat voor het bedrijf, zitten in bakjes van gerecycled karton, waarop met foodsafe inkt is gedrukt waar het merk voor staat. De automaat biedt ook een mooie kans om de aardbeien te onderscheiden en het contact met de consument, die steeds meer vraagt naar “chemie-vrij geteeld” product, aan te halen. Michiel: ‘Wij ondersteunen ook de ontwikkeling waarbij de consument zich steeds meer afvraagt of het product/voedsel wat zij eten wel verantwoord en duurzaam geteeld is.’

Petra is de contactpersoon van de aardbeiautomaat aan de Zinkskeslaan 11

Keten

Doordat Chielkes aardbeien een zogenaamde korte keten doorlopen is de milieubelasting erg laag. De aardbeien worden geplukt als ze helemaal rijp zijn en door een snelle distributie vinden ze hun weg naar de consument. Supermarktaardbeien worden veelal onrijper geplukt en leggen een langere weg af. Dit heeft een duidelijk effect op de smaak. Michiel: ‘We hebben twee teelten in een jaar. In het voorjaar telen we het ras Sonsation en vanaf mei/half juni is dit het ras Favori. Elk jaar wordt er met nieuwe planten gewerkt.’

Chielkes aardbeien heeft ook een aantal extra arbeidskrachten. Zo lijkt de kas nu, in april, wel een volière. Kwikstaarten vliegen door de kas en zijn op zoek naar insecten. De vogels hebben vrij toegang tot de kas. Ze nestelen er zelfs. Petra: ‘En vergeet ook de hommels niet. Die doen nuttig werk bij de bestuiving van de planten.’  

Natuurlijk zoet

Door de aardbeien te voorzien van de juiste voeding en het creëren van optimale omstandigheden – zonlicht, water en CO2 – ontwikkelen deze een natuurlijk zoete smaak. Michiel: “Onze aardbeien kunnen het bij consumptie makkelijk zonder extra suiker stellen.” Die zoetheid door natuurlijke suikers leidt tot een zogeheten brixwaarde. Hoe hoger deze brixwaarde, hoe zoeter de aardbei. Hierin ligt voor de teler een serieuze uitdaging. Een aardbei gedijt het best wanneer overdag de zon volle bak schijnt en de nachten koud zijn. Michiel: “We merken dat de consument steeds milieubewuster wordt en dus gaat kiezen voor eerlijke producten en daarvoor ook een eerlijke prijs wil betalen. Onze klantenkring is nog steeds groeiende.”

Promotie

Via het samenwerkingsproject Land van de Peel, waarin zeven Peelgemeenten hun krachten bundelen, wordt het streekproduct gepromoot. Ook Chielkes aardbeien laat zich daar zien. Maar ook oesterzwammen, asperges, rood vee en, bijvoorbeeld,  geitenkaas van collega’s worden gepromoot. Voordeel is dat er gezamenlijk reclame gemaakt kan worden. Zo stonden ze vorig jaar met hun aardbeien op een foodtruckfestival in Horst en dit jaar zijn ze te vinden op Strijp, waar op de eerste zondag van de maand een activiteit is rond natuurlijk voedsel.

Vooruitzichten

Hoe de toekomst eruit gaat zien is nog niet bekend, maar is wel een aandachtspunt. Michiel: ‘Natuurlijk denken we na over wat we in de toekomst gaan doen met het bedrijf. Er zijn diverse scenario’s mogelijk. Zo kunnen we het bedrijf in de toekomst verkopen, verhuren of een starter laten ingroeien. Bij deze laatste optie geef je een starter de kans om in de onderneming te groeien met als uiteindelijk doel overname. Ook uitbreiding van het kassencomplex op deze plek is nog mogelijk.’

Mocht het ooit tot verkoop komen, dan willen Petra en Michiel graag blijven wonen aan de Zinkskeslaan, want daar voelen ze zich thuis.

Lees dit bericht ook op de website van het Weekblad voor Deurne:

https://www.weekbladvoordeurne.nl/nieuws/algemeen/52671/buitengebied-in-beeld-chielkes-aardbeien

Petra en Michiel tussen hun eerste rijpe aardbeien van het voorjaar 2025

Gerelateerde berichten

Buitengebied in beeld:   Kuijpers, veelzijdigheid troef

Buitengebied in beeld: Kuijpers, veelzijdigheid troef

Je zou het van de buitenkant niet zeggen, maar aan de Walsbergseweg 38 zijn maar liefst drie bedrijven gevestigd. Kuijpers Dak en Zon, varkenshouderij Kuijpers Farmers – die participeert in het Heihoefconcept – en zorgboerderij Het Spekrijt.

Buitengebied in beeld:  sPeelslandschap

Buitengebied in beeld: sPeelslandschap

sPeelslandschap is een agrarische natuurvereniging die streeft naar een gezond en mooier landschap in het buitengebied van de gemeente Deurne.
De vereniging wordt gedragen door zowel burgers als agrarische ondernemers, die zich samen inzetten voor een sterk herstel van de natuur en biodiversiteit in een betere balans met het agrarisch ondernemerschap.
Verbinding tussen boeren, burgers en buitenlui is de missie van de vereniging, die inmiddels 55 leden telt. Een samenwerking, die uitmondt in een positieve dialoog met aandacht en respect voor elkaars belangen.

Buitengebied in beeld: Mart Munsters BV

Buitengebied in beeld: Mart Munsters BV

Het familiebedrijf Mart Munsters BV is gespecialiseerd in loon- en grondwerken en gevestigd aan de Griendtsveenseweg. De oorsprong van het bedrijf ligt in de jaren veertig van vorige eeuw. Toen startte Willem Munsters als loondorser.