Leon en Femke van Zeeland hebben een vleesveebedrijf aan de Hemelrijkseweg in het buitengebied van de Walsberg. Op de thuislocatie – Hemelrijkseweg 17 – houden ze om en nabij de 2450 rosé kalveren. Op de andere locatie – Hemelrijkseweg 34 – houden ze zo’n 600 rosé kalveren, 200 zoogkoeien en bijbehorend jongvee. Twee verschillende takken van sport en niet met elkaar te vergelijken. Het stel heeft drie kinderen; Denn (7), Bibi (5) en Wes (3). Een jong gezin met een drukke onderneming. Alle reden om een kijkje te nemen.
Leon nam het bedrijf van zijn ouders in 2013 over, maar liep al vanaf 2005 mee. Leon: ‘Het was in 2005 een gemengd bedrijf van varkens, vleesvee en akkerbouw. Geleidelijk aan zijn de varkens uitgefaseerd en de vleesveetak gewijzigd van stieren naar rosé kalveren op de thuislocatie. In 2019 is er op de bijgekochte locatie aan de Hemelrijkseweg 34, waar ook de ouders van Leon wonen een rosé kalver- en zoogkoeienstal gebouwd.
De rosé kalveren komen als ze tussen de tien en twaalf weken oud zijn naar de Hemelrijkseweg. Daar worden ze in groepsverband gehouden. Van Zeeland heeft een samenwerkingsverband met een bedrijf in Kootwijkerbroek dat de kalveren de eerste acht weken verzorgt. Op de Hemelrijkseweg 34 verzorgt van Zeeland de kalveren zelf vanaf nuchter kalf.
Zoogkoeien
Hoofdmoot van de onderneming is dus het vleesvee, maar daarnaast zijn er ook nog de zoogkoeien. Een totaal andere bedrijfsvoering, want daar blijven de kalveren bij de koe en heeft Van Zeeland een eigen fokkerij; de Hemelrijk Blondes. Deze tak van het bedrijf is met twee sterren gecertificeerd volgens het dierenwelzijnsconcept. Femke: ‘Het contact met deze dieren is veel intensiever. We geven ze zelfs namen en hebben er een nauwere band mee.’ De dieren kunnen de wei in en staan in de stal op stro.

‘t Streeckhuys
Leon: ‘De Blonde koeien van de zoogkoeienhouderij leveren we in hoofdzaak aan de vier filialen van het Streeckhuys en aan de Sligro onder de merknaam natuurvlees NL,’ ‘t Streeckhuys van Bart Witteveen, de broer van Femke, heeft in Deurne de hoofdvestiging, maar er zijn ook filialen in Asten, Brouwhuis en Gemert. Ook bij de Spar in Heusden is het vlees onder de merknaam ‘t Streeckhuys te koop. Én, het restaurant Op Hete Kolen aan de Stationsstraat in Deurne werkt met het vlees van ’t Streeckhuys. Femke werkt naast het eigen bedrijf en het huishouden ook nog bij ‘t Streeckhuys. Femke: “We hoeven ons dus niet te vervelen!’ ‘Wanneer je werk ook je hobby is, is dit geen bezwaar’, aldus Leon die zegt ervan te genieten dat het bedrijf er mooi bij ligt en de zaken op orde zijn. Leon: ‘Dit geeft een voldaan gevoel.’
Vers
Op vrijdag worden enkele koeien geselecteerd welke ze zelf weg brengen naar het slachthuis. Na de slacht wordt het vlees verwerkt en op maandag ligt het vlees in de vitrines van ‘t Streeckhuys. Femke: ‘Veel verser kun je het niet hebben.’ Ook hier is weer sprake van een korte keten en duidelijke herkomst die ten goede komt aan de kwaliteit van het vlees. Uiteindelijk gaat het hierom; kwaliteit.
Voer
Het voer voor de kalveren en runderen teelt van Zeeland gedeeltelijk zelf. Zo telen ze maïs, bieten en gras. Verder wordt er nog grond geruild met akkerbouwers voor de teelt van aardappelen. Een groot gedeelte van de grondbewerking en oogst doet Van Zeeland zelf. Het overige voer komt van reststromen uit de humane sector, zoals bierbostel van Bavaria en aardappelsnippers van de frietfabriek. Voor het voeren van de dieren is er hulp van Harry die vijf dagen in de week ’s ochtends Leon bijstaat. Voor Leon begint de dag om 6 uur ’s ochtends. En, omdat het om levende have gaat, is dit zeven dagen per week. Gelukkig kunnen ze in voorkomende gevallen terugvallen op hun ouders. Die van Leon zijn de directe buren en vaak op de boerderij te vinden. De vader van Femke bied ook vaak een helpende hand bij de zoogkoeien. De moeders van Leon en Femke passen geregeld op de kinderen. Het stel is ontzettend blij met de hulp van de ouders, want met jonge kinderen en twee locaties met vleesvee is er altijd wel wat te doen.
Toekomst
Van Zeeland is tevreden met de huidige omvang qua dieraantallen. Het is af en toe flink aanpoten om het familiebedrijf te runnen. Hoewel ze de huidige situatie prima vinden en niet aan uitbreiding qua dieraantallen denken, blijven ze zich wel oriënteren op de ontwikkelingen binnen de sector en maatschappij. Arbeidsbesparing is dan ook iets waar continue naar gekeken wordt en de aandacht heeft. Daarnaast zitten ze niet al te ver van natuurgebied de Bult af en ammoniakuitstoot is dan ook wel een issue. Op de Hemelrijkseweg 34 is bij de bouw al direct geïnvesteerd in toekomstige eisen zoals een biologische luchtwasser welke de uitstoot van geur en fijnstof sterk vermindert en liggen de kalveren op rubber matten. Voor de Hemelrijksweg 17 zal in de toekomst ook nog geïnvesteerd moeten worden in de reductie van ammoniak, fijnstof en eventuele bijkomende welzijnseisen.
Zonnewende
Van Zeeland heeft ook een samenwerkingsverband met Zonnewende Vleesvee. Dit bedrijf was van de ouders van Femke en is inmiddels overgenomen door Gijs en Marjolein. De samenwerking bestaat erin dat op het gebied van de Zoogkoeien, grasoogsten, land bewerken etc. intensief samengewerkt wordt door kennis en machines zoveel mogelijk te delen. Daarnaast zorgt Veehandel Witteveen – het bedrijf van de vader van Femke voor de aan- en afvoer van de runderen op beide zoogkoeienbedrijven. Zo werken in feite vier bedrijven samen aan een mooi concept; Van Zeeland Vleesvee, Zonnewende Vleesvee, Veehandel Witteveen en ’t Streeckhuys Deurne. De runderen van de zoogkoeien zijn uiteindelijk bestemd voor ’t Streeckhuys. Het vlees van de rosé kalveren is bestemd voor de Nederlandse en Europese markt.
Boerderijdag 4 mei
Zondag 4 mei is er, in samenwerking met ‘t Streeckhuys en Zonnewende Vleesvee een boerderijdag. Van 12.00 tot 17.00 uur kan het publiek kennismaken met de zoogkoeien op de Hemelrijkseweg 34. Men kan een kijkje in de stal nemen, buiten staan de landbouwmachines opgesteld en ook ontbreken een hapje (barbecue) en een drankje niet. Leon: ‘Het wordt een middag van horen, zien en proeven.’ Aan de kinderen is ook gedacht; er is een springkussen, een zandbak en een glijbaan. Iedereen die eens wil kijken hoe het er in het bedrijf aan toe gaat is die dag van harte welkom.
Lees dit bericht ook op de website van het Weekblad voor Deurne:
