Nieuwsbrief juni 2024

Het nieuwe bestuur van Stichting Buitengebied Deurne is samengesteld en gaat aan de slag. Het bestuur bestaat uit Wilfred Bankers (varkenshouder), Frans van Haperen (docent HAS), Nelis Kools (boomkweker en bevelvoerder brandweer) en John van Paassen (agrarisch ondernemer). Gekeken wordt nog naar een vijfde bestuurslid. Het bestuur wordt ondersteund door projectmanager Gera Swinkels.

Waar zijn we nu mee bezig?

Stap voor stap zal deze nieuwe identiteit gaan groeien. We gaan een logo en huisstijl ontwikkelen en een website bouwen waar relevante informatie op te vinden is en waar we in toekomst goedgekeurde projecten of andere zaken te vinden zijn. We willen de middelen goed besteden en transparant zijn. We hopen dat gemeente Deurne de formaliteiten met ondernemersfonds spoedig afrond zodat we ook over de middelen kunnen beschikken. Dan kunnen we definitief projecten gaan goedkeuren.
Wat is het werkgebied van Stichting Buitengebied Deurne en voor welke ondernemers is het bedoeld?
Het werkgebied bestrijkt alles buiten de bebouwde kom van heel gemeente Deurne. Het is van toepassing op elke branche. Of het nu agrarisch, recreatie/horeca of een andere (nieuwe) bedrijfstak is, iedereen kan een voorstel indienen. Als een groepje ondernemers een goed voorstel indient, nemen we het in behandeling.

Noem eens een voorbeeld?

Agrarische ondernemers willen een foodfestival organiseren om lokale producten onder de aandacht te brengen. Een andere groep ondernemers wil misschien met het energievraagstuk aan de slag. Of er wordt een toeristische route aangelegd in samenwerking met horeca en vrijwilligers.
Stichting Buitengebied Deurne gaat deze projecten financieel ondersteunen en desgewenst ook praktisch ondersteunen met het uitwerken van een project. Ook willen we op termijn kijken of we, behalve onze eigen bijdrage, ook aanvullende bijdragen kunnen verkrijgen via andere fondsen/subsidies van de overheid of bijv. de Rabobank. Dat versterkt elkaar.

Wat doet Stichting Buitengebied Deurne niet?

Blijkbaar zijn er verzoeken binnengekomen om een nieuw fietspad, een nieuwe padelbaan en tennisbaan aan te leggen. Dat doen we niet. Ook nemen we geen gemeentelijke taken over. Projecten voor het algemeen belang kunnen eventueel wel worden opgepakt in samenwerking met de andere trekkingsgebieden van het ondernemersfonds, maar dan moet het ook voor iedereen toegankelijk zijn.

Gerelateerde berichten

Buitengebied in Beeld:   DAAR Agrotechniek BV

Buitengebied in Beeld: DAAR Agrotechniek BV

Bij DAAR worden machines gemaakt voor de hele agrarische sector. Daan is verantwoordelijk voor de realisatie van de machines en Aron voor de verkoop en het tekenen van de machines. Dit alles in samenspraak met de klant die zijn eigen specifieke wensen heeft. Alles is maatwerk, het meeste dat ontwikkeld wordt bestaat namelijk nog niet. Denk bijvoorbeeld aan een miscanthusplantmachine of verwerkingsmachines om biobased bouwmaterialen te maken. Kortom ieder project, een nieuwe uitdaging. Boomkwekerij, landbouw, grondverzet, recycling, dripirrigatie; DAAR ontwikkelt en bouwt de machines voor al deze sectoren.

Buitengebied in Beeld:  Van Zeeland Vleesvee BV en Hemelrijk Blondes

Buitengebied in Beeld: Van Zeeland Vleesvee BV en Hemelrijk Blondes

Leon en Femke van Zeeland hebben een vleesveebedrijf aan de Hemelrijkseweg in het buitengebied van de Walsberg. Op de thuislocatie – Hemelrijkseweg 17 – houden ze om en nabij de 2450 rosé kalveren. Op de andere locatie – Hemelrijkseweg 34 – houden ze zo’n 600 rosé...

Buitengebied in beeld:   Chielkes aardbeien

Buitengebied in beeld: Chielkes aardbeien

Aan de Zinkskeslaan in het Helenaveense buitengebied bevindt zich de aardbeienkas van Petra (61) en Michiel (63) Penninx. Op een oppervlakte van 1 hectare worden sinds 2011 op natuurlijke wijze Chielkes – genoemd naar Michiel -aardbeien geteeld. Dit betekent dat gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen vermeden wordt. Ziektes en plagen worden zoveel mogelijk op biologische wijze bestreden.