Je zou het van de buitenkant niet zeggen, maar aan de Walsbergseweg 38 zijn maar liefst drie bedrijven gevestigd. Kuijpers Dak en Zon, varkenshouderij Kuijpers Farmers – die participeert in het Heihoefconcept – en zorgboerderij Het Spekrijt. Of dat nog niet genoeg is, is in 2024 in het Limburgse Lottum aan de Maas een campinglocatie, De Rozenhorst, aangekocht met 50 plaatsen en drie vakantiehuizen. Alle aanleiding om eens op de koffie te gaan bij de familie Kuijpers in het Walsbergse buitengebied.
Taakverdeling
Jeroen is vennoot van Het Spekrijt, verricht alle werkzaamheden rond de verkoop van projecten van Kuijpers Dak en Zon en hij houdt zich verder, waar nodig, bezig met het managen, aansturen en meewerken binnen de overige bedrijven. Lindie is verantwoordelijk voor de administratieve ondersteuning binnen Kuijpers farmers, Kuijpers Dak en Zon en de Rozenhorst.
Horry is medevennoot en zorgmanager van Het Spekrijt. Ze ondersteunt en stuurt het team aan, onderhoud netwerkcontacten en zoekt stageplekken (beschut werk – sociale werkplaatsen), ze houdt zich bezig met het onderzoeken en stimuleren van groei en ontwikkeling en begeleid wonen. Ook bekommert ze zich om het welzijn van dieren en de omgeving van de Walsbergseweg.
Stroomversnelling
Toen de vader van Jeroen, Henk Kuijpers, in 2019 kwam te overlijden ten gevolge van asbestkanker, raakte een aantal zaken in een stroomversnelling. Jeroen, eigenaar van Kuijpers Dak en Zon, nam de varkenshouderij van zijn vader over en de eerste plannen voor een zorgboerderij op het ruim bemeten terrein waren al in een vergevorderd stadium.
Het was, in meerdere opzichten, een intensieve periode, maar het resultaat mag er zijn. En het verhaal is nog niet af, want als Jeroen ergens slecht in is, dan is het wel stilzitten. Jeroen en Lindie verwachten binnenkort hun eerste kindje, dus ook op het thuisfront zijn er de nodige ontwikkelingen.

Kuijpers Dak en Zon
Jeroen: “Kuijpers Dak en Zon is de grootse tak van de bedrijven. Bij ons kan men terecht voor dakrenovatie en het plaatsen van zonnepanelen.” Het betreft grotere projecten vanaf 150 zonnepanelen per locatie in, voornamelijk, de agrarische sector. Hiermee worden twee legploegen à zes personen, zes dagen per week het hele jaar door aan het werk gehouden.
Doordat veel agrariërs stoppen met hun bedrijfsvoering door de landelijke stoppersregeling van de overheid, moeten bestaande zonnesystemen gedemonteerd worden en, bij nieuwe bebouwing, weer opnieuw geïnstalleerd worden.
Bij diverse bedrijven neemt ook de vraag naar accu’s steeds meer toe. Met deze accu’s kunnen ondernemers stroom handelen op de onbalansmarkt waardoor, naast de bestaande bedrijfsvoering, een nieuw verdienmodel ontstaat. Ook hierin kan Jeroen met zijn bedrijf de klant volledig ontzorgen, als het gaat om leveren, plaatsen en aansluiten van opslagsystemen. Het is een mooie aanvulling bij bestaande klanten op een reeds geplaatst zonnestroomsysteem.
Uit het aantal projecten in de afgelopen jaren blijkt dat de vraag naar verduurzaming binnen de agrarische sector enorm is.
Kuijpers farmers
Met de varkenshouderij participeert Jeroen in een samenwerkingsverband van een aantal boeren, het Heydehoeve concept. Binnen dit concept wordt voldaan aan gezamenlijke richtlijnen voor het houden van varkens. Het vlees van deze varkens wordt via het Heydehoeve concept geleverd aan slagers door heel het land.
Daarnaast participeert Kuijpers farmers in het Beter Leven Concept, dat houdt in dat hun speen- en vleesvarkens een diervriendelijker bestaan hebben. Zo hebben de dieren meer ruimte, is er veel daglicht in de stal en zijn er speeltjes voor de dieren.
Ook levert Kuijpers, buiten het Heydehoeve concept om, zelf aan ambachtelijke slagers in de regio. Hier haalt hij voldoening uit omdat het vlees van de boerderij ook in de eigen regio wordt verkocht en geconsumeerd.
Het Spekrijt
Zorgboerderij Het Spekrijt wordt gerund door Horry en vijf man personeel. Het Spekrijt biedt op weekdagen van half negen tot vier uur ’s middags dagbesteding. Op deze kleinschalige zorgboerderij is plaats voor tien deelnemers per dag. Het is een gemêleerd gezelschap; de jongste is 12 jaar en de oudste 71. Op de dagbesteding zijn mensen met autisme, dementie, een lichte verstandelijke beperking en jongvolwassenen die vastgelopen zijn in onderwijs of werk van harte welkom.
Er wordt samengewerkt met GGZ, Senzer, SZZ, Berezorg, Anton van Dijk college en het regulier onderwijs. Horry: “Op deze locatie kunnen we de mensen een breed scala aan mogelijkheden bieden. Denk hierbij aan: weerbaarheidstraining, leer- en werkcentrum, groei en ontwikkeling en kamertrainingen.
De deelnemers hoeven zich niet te vervelen; ze hebben paarden, kippen, varkens, honden, katten en ook een moestuin.” Door de aankoop van camping de Rozenhorst in het hartje van Lottum is er zelfs gelegenheid voor logeer- en crisisopvang. Daarnaast is men ook nog bezig om binnen Deurne begeleid wonen aan te kunnen gaan bieden.
Energielevering
Het is niet gek dat op alle staldaken van Kuijpers zonnepanelen liggen. De bedrijven aan de Walsbergseweg zijn volledig zelfvoorzienend. Met de zonnepanelen op de locatie wordt jaarlijks 630.000 kWh aan groene energie opgewekt. 130.000 kWh wordt jaarlijks verbruikt binnen de bedrijven en de overige 500.000 kWh wordt terug geleverd en verkocht aan het net.
Naast de zonnepanelen wordt er een accu op het terrein ingezet voor het verhandelen van stroom. Dit wordt de onbalansmarkt genoemd. Met het volledig geautomatiseerd proces wordt het stroomnet ontzien wanneer er pieken of dalen zijn op het net. Door de accu op deze manier in te zetten wordt er voor het bedrijf extra rendement behaald. Wat betreft de energievoorziening liggen er nog heel veel mogelijkheden, maar met het overvolle stroomnet ook enorme uitdagingen.
Lees dit bericht ook op de website van het Weekblad voor Deurne:
