Zorgaanbieder Gert-Jan Altink is sinds januari 2023 eigenaar van het kleinschalig zorginitiatief Op de Mózik aan de Reigerbekweg in Neerkant. Hij nam deze over van het echtpaar Karin en Jan Beijers. De als sociaalpedagogisch opgeleide hulpverlener startte in 2009 zijn eigen klein zorgbedrijf; Zorg werkt – voor jou. Gert-Jan leerde Karin en Jan kennen tijdens bijeenkomsten van de Samenwerkende Zorgboeren Zuid (SZZ). Het echtpaar liet weten niet langer zin te hebben in, vooral, de papierkraam die bij hun kleinschalige dagbesteding voor ouderen komt kijken. Gert-Jan had wel oren naar deze nieuwe uitdaging en Karin en Jan zagen in hem een persoon waaraan ze hun bedrijf met een gerust hart toe konden vertrouwen.
Alle medewerkers die Op de Mózik werkzaam waren, kwamen in dienst bij de nieuwe organisatie. Gert-Jan heeft gekozen voor het behoud van de naam, hoewel er ook het een en ander veranderde. Zo richt Op de Mózik zich naast de dagbesteding voor ouderen nu ook op kinderen en (jong)volwassenen. Gert-Jan: “Het samengaan van de twee zorginitiatieven heeft geen problemen opgeleverd. De ouderen zijn op doordeweekse dagen aanwezig van 10.00 tot 16.00 uur, alsmede een aantal (jong)volwassenen voor de arbeidsmatige dagbesteding. De kinderen en jongvolwassenen komen normaliter na schooltijd en in de weekends. Dit valt goed te combineren.”
Alles in Huis
Altink heeft 15 mensen in loondienst en, vooralsnog, 1 ZZP-er. Daarnaast zijn er ook nog de nodige vrijwilligers actief bij de dagbesteding voor ouderen. Altink: “Zo zijn er vrijwilligers die kok zijn of chauffeuren, hebben we mensen voor de duofiets en die ouderen helpen bij het leggen van een kaartje. Deze mensen zijn zo ontzettend belangrijk voor ons. Het is een rijkdom om gebruik te kunnen maken van hun diensten.” Op dit moment staat er een vacature open voor de jeugd. Volgens Altink is het geen probleem om mensen te vinden voor de ouderenzorg, maar voor de kinderen en jongvolwassenen is het wat gecompliceerder. “We hebben voor al onze doelgroepen de juiste mensen in huis. We hebben bijvoorbeeld een gedragswetenschapper, verpleegkundigen en SKJ’ers. Bij de ouderen staan standaard twee professionals op de groep.”
Kinderen en jongvolwassenen
Bij de kinderen en (jong)volwassenen vraagt het werk om een andere expertise. “We hebben daarom twee teams van beroepskrachten; het ene team is voor de ouderen, het andere team is voor de kinderen en (jong)volwassenen. Alle cliënten hebben hun eigen zorgplan. Daarin is vastgelegd welke aandachtspunten en begeleidingsmethoden nodig zijn en uiteraard de doelen waaraan gewerkt wordt.”
Naast de opvang, waarbij in 2024 ook de schooluitvallers toegevoegd werden, begeleid het team op individuele basis kinderen en (jong)volwassenen. Dit gebeurt zowel in de thuissituatie, op school of bij de locatie van Op de Mózik.
Voor de jongvolwassenen is er een project kamertraining. Iedere cliënt heeft zijn eigen studio en is daar ook verantwoordelijk voor. Er wordt getraind op de HDL (huishoudelijke dagelijkse levensverrichtingen) om zo zelfstandig mogelijk het huishouden te kunnen gaan voeren. Een aantal taken wordt gezamenlijk gedaan, zoals bijvoorbeeld de afwas, zodat ze ook kunnen oefenen in samenwerking.
Verzorgingsgebied
De ouderen komen allen uit de gemeente Deurne en de directe omgeving van Neerkant. Voor de kinderen en (jong)volwassenen is dit gebied fors groter. De regio’s Peelgemeenten, Peel en Maas, Land van Cuijk en Eindhoven; een straal van zo’n 50 km. De jonge groep mag wel bij Op de Mózik logeren, maar niet verblijven.
Werk en privé
Bij het runnen van een kleinschalig zorginitiatief komt veel administratief werk en kennis van wet- en regelgeving kijken. SZZ zorgt dat de aangesloten bedrijven op de hoogte worden gehouden en er zijn halfjaarlijkse voortgangsgesprekken. Aan het administratief werk is Altink veel tijd kwijt. “Ik probeer de administratie om mijn andere werkzaamheden en mijn privéleven heen te plannen. Valt er ergens een gat, dan komt de laptop tevoorschijn.” De zorgaanbieder woont met zijn vriendin Marloes in Milheeze. Ze hebben twee dochters, Fiene en Fleur die respectievelijk acht en zes jaar zijn. Altink: Ja, en dan staat er ook nog een verhuizing in Milheeze op stapel. “Dus, over uitdagingen hebben we niet te klagen, maar ik vind dat we het goed in balans hebben. Ik breng de kinderen dagelijks naar school en vijf keer per week zitten we met z’n allen aan tafel.”
Management
Gert-Jan heeft zijn handen vol aan het werk, maar haalt er ook veel energie uit. Toch zou hij wel iemand op managementgebied erbij willen hebben die hem wat werk uit handen kan nemen. Omdat hij een controlfreak is, zoals hij zelf zegt, is het wel zaak dat het met die persoon moet klikken en dat deze dezelfde passie met het werk deelt. Op de Mózik heeft een Raad van Toezicht en ook een cliëntenraad waar Altink erg blij mee is: “Het houdt ons scherp en dat komt de kwaliteit van het werk alleen maar ten goede. Ook op Karin en Jan Beijers, die naast Op de Mózik wonen, kan ik regelmatig terugvallen en hun dochter Lisa werkt bij ons die veel kennis heeft van de bedrijfsvoering waar ik heel blij mee ben. Ik kan het niet genoeg zeggen, we hebben echt een geweldig team!
Toekomst
De gedreven zorgondernemer borrelt nog van de ideeën. Zo denkt hij na over een tweede locatie. Dit zal dan mogelijk begeleid wonen gaan zijn, maar dan wel dichter bij voorzieningen als winkels etc. Altink: “Het is misschien ook beter dat dit begeleid wonen op een andere locatie is. Het is toch een andere tak van sport.” Op het huidige terrein ziet hij graag nog meer buitenvoorzieningen, zoals een buitenspeeltuin en dierenweide. En, omdat er ook een fietsroute loopt langs de locatie liggen er mogelijkheden in de lente- en zomerperiode, eventueel zelfs met horeca. Aan de ruimte ligt het niet, die is er voldoende. Toch mag dit alles niet ten koste gaan van het kleinschalig karakter, want daarin ligt volgens Altink de kracht van Op de Mózik.
Lees dit bericht ook op de website van het Weekblad voor Deurne:
https://www.weekbladvoordeurne.nl/nieuws/algemeen/50754/buitengebied-in-beeld-op-de-mozik