Buitengebied in beeld: Schooteindhoeve

Peter en Hanneke Verberne hebben een melkveebedrijf met ongeveer 100 koeien en zo’n 50 stuks jong vee. Het bedrijf, door Peter in 1992 overgenomen van zijn ouders, bevindt zich even buiten de bebouwde kom van Vlierden. 
Naast de koeien gebeurt er nog meer, heel veel meer, op het terrein van de Schooteindhoeve. We spraken Peter (61), Hanneke (64) en hun zoon Wils (27) die ook in de V.O.F. zit.
Het gezin bestaat verder uit: Marja (29), Ellen (25) en Piet (22). Marja en Ellen zijn het huis uit. Marja woont in Eindhoven en runt een restaurant/bierbrouwerij met dagbesteding op Strijp (Rabauw). 

Ellen woont in Den Bosch en werkt bij Top Bakkers in Apeldoorn. Wils en Piet wonen nog thuis. Wils is leerkracht MBO afdeling veehouderij op Yuverta Horst. Piet heeft een lichtverstandelijke beperking en helpt, evenals Wils, mee op de boerderij. 

Een greep uit de nevenactiviteiten: Boerderij-Educatie, Overnachten, Dagbesteding, Atelier, kinderfeestjes, workshops, stageplekken en een klein Oorlogsmuseum. Dit alles wordt omringd door een kruiden- en moestuin, fruitboomgaard, een cottagetuin en een kikkerpoel.

Natuurinclusief

Op het erf hebben ze veel soorten fruitbomen waaronder moerbei. Ook zijn er kippen en eenden en hebben ze een grote biologische moestuin. Er zijn ook veel natuurinclusieve elementen op het erf, wat betekent dat er akkerbloemranden zijn en ongeveer 1 kilometer struweelhagen zijn er aangeplant met acht soorten bes-dragende struiken. Hierdoor gonst het van de bijen, wespen, vogels, insecten en egels. 

Peter: “Met dit alles realiseren we een flinke CO2-reductie. Door de 132 zonnepanelen op het dak van de koeienstal, die jaarlijks 50.000 kWh opleveren, is onze boerderij min of meer zelfvoorzienend. We voldoen ruimschoots aan het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid van de Europese Unie en dit levert ons het predicaat goud op. Ook wat betreft het melkvee scoren we goed. De kwaliteit van onze melk is uitstekend en we hebben een lage uitstoot van methaan. In een tijd dat duurzaamheid heel belangrijk is presteren wij ook op dat vlak bovengemiddeld. En, niet onbelangrijk, we verdienen er ons brood mee. We zijn een bedrijf waar ook geld verdiend moet worden. Dat dit kan door op duurzame wijze te werken bewijzen we hier elke dag.”

Toerisme en educatie

Hanneke: ‘Bij ons kan men overnachten in een authentieke gipsywagen, ’t Goei Lève, die van alle comfort is voorzien. Er is een zwembad en een hottub waarvan gasten van de gipsywagen gebruik kunnen maken. 

Voor wie het wat primitiever wil is er een Off-the-Grid designwagen – gemaakt voor de Dutch Design Week zonder elektra, stromend water en verwarming – die staat in de mais. Op het erf is ook een klein particulier oorlogsmuseum van zoon Wils en een werkpost voor cliënten van Stichting. Oro op dinsdag. We zijn een Educatie Boerderij met ook stageplekken voor MBO- en VSO scholen.” 

Hanneke in de moestuin

Klasseboeren

Hanneke: “Voor kinderen is het belangrijk om zelf te zoeken, te ontdekken, te proberen en te creëren en hierdoor iets te leren. Er wat van op te steken. Met Klasseboeren – een vereniging van Educatieboeren onder het platform boerderij Educatie Nederland – bieden we kinderen van basisscholen en voorgezet onderwijs een aangepast educatief programma om meer te leren over ons eten. Waar komt het vandaan en wat gebeurt er mee voordat we het mogen eten? In de Peelregio zijn diverse Klasseboeren die educatielessen geven op de boerderij, want de boerderij is uitermate geschikt om de zintuigen van de kinderen te prikkelen en al spelend te leren door beleving. Kijken, proeven, voelen, ruiken en luisteren. Alle zintuigen van de leerlingen worden geprikkeld. Het is voor hen een bijzondere ervaring.”

Belevend Leren

De meeste nevenactiveiten van de Schooteindhoeve staan in het teken van belevend leren. Hanneke: “Kinderen van nu leven vaak in een virtuele wereld. Voor de kinderen die wij op de Schooteindhoeve ontvangen gaat er een wereld open. Samen met een leerkracht ontdekken zij de boerderij. De kinderen mogen klusjes doen bij de kalveren, in de (moes)tuin en doen allerlei doelgerichte opdrachten. We zorgen ervoor dat ze zich geen moment vervelen. Op een boerderij is altijd wat te doen. Het werk is nooit af. De kippen, de eenden, de tuin en boomgaard, het moet allemaal bijgehouden worden. Maar het belangrijkste is dat zij zelf ontdekken hoe mooi onze aarde is en dat we hier zuinig op moeten zijn!”

Piet

Hanneke: “Voor Piet misten we in het begin arbeidsmatige dagbesteding vandaar dat we zelf op dinsdag een werkpost zijn begonnen met Stichting. Oro. Hier kunnen cliënten succes-ervaring opdoen op een echt bedrijf. We hebben veel tijd in Piet geïnvesteerd, want hoewel hij wat langzaam van begrip is, pikt hij wel veel dingen op. Het duurt alleen wat langer. Piet speelt iedereen weg met het spel Boggle. Hij is ook nog eens een wandelende voetbalencyclopedie; je kunt hem op dat vlak niets wijs maken. Voetbal is dan ook zijn passie. Hij voetbalt in het G-voetbalteam van NWC Asten. Piet werkt bij ons op de boerderij, maar gaat ook naar dagbesteding in Gemert bij o.a. Eetcafé Gij & Ik en bij Heerlijck Hopveld. Dan werkt ie ook nog bij St. Jans Hoeve in Deurne en in Toverland in Sevenum. Thuis voert hij elke dag de kalveren, houdt het zwembad schoon en maait het gras. Hij hoeft zich dus niet te vervelen.”

Oorlogsmuseum

Het oorlogsmuseum van Wils – Oorlog en Co – bestaat sinds 2009. Wils: “Ik had een metaaldetector en vlakbij huis vond ik een fosforbom uit de Tweede Wereldoorlog. Daar is het eigenlijk mee begonnen. Dankzij de lokale media was er veel aandacht voor de oprichting van het museum, zeker vanwege mijn leeftijd. Ik was toen 11, wat ook tot de verbeelding sprak. Het museum heeft een bijzonder voorwerp in de collectie. Het is een koffertje dat eens toebehoorde aan Erwin Michael Joseph, een joodse jongen die door mensensmokkelaars in Vlierden in de bossen dichtbij het museum werd vermoord tijdens de oorlog. Er is een speciale vitrinekast aan hem en zijn familie gewijd. Het museum is alleen op afspraak te bezoeken.”

Film en theater

Peter en Wils hebben ook nog een film- en theatercarrière. Beiden spelen in de film: Burgemeestersmoord van Daan Blommers. Deze film gaat over de moord – kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog – op Piet Smulders en Willem Wijnen, respectievelijk burgemeester in Someren en Asten. Beide burgemeesters waren tijdens de oorlog actief in het verzet. Zo weigerden ze de namen door te geven van mensen die in Duitsland aan het werk gezet konden worden. 

Op de avond van 14 augustus 1944 werden beide burgemeesters opgepakt door een Nederlands moordcommando, evenals Frans Eijsbouts. In een auto reden ze over de Kanaaldijk richting Weert. Plotseling stopte de chauffeur en riep: “Panne”. Smulders, Wijnen en Eijsbouts moesten uitstappen en voor de auto gaan staan. Alle drie werden neergeschoten. Eijsbouts raakte gewond aan zijn arm, rolde van de berm af de sloot in en hield zich dood. Beide burgemeesters overleden ter plekke.

Peter: “We zijn allebei gecast voor deze film. Ik speel een NSB-er en Wils zit in een verzetsgroep. Een bijzondere ervaring en ook nog eens een film die enkel door vrijwilligers tot stand kwam.”

Het is niet raar dat Peter en Wils reageerden op de oproep voor acteurs. Na jarenlange deelname aan de Vlierdense Maffia schreef Peter samen met Frank van Rooij de scenes voor Vlierden 1300; het theaterstuk dat op drie locaties in Vlierden werd opgevoerd ter gelegenheid van het 1300 jarig bestaan van Vlierden in juli 2022. 

Peter en zijn co-auteur vertolkten de rollen van Pastoor Gijzels en dokter Hendrik Wiegersma. Wils speelde de jonge Willibrordus in dit stuk. Twee scenes speelden zich af in een maisveld. In de kerk vond ook een scene plaats evenals in de Multi Functionele Accommodatie ’t Huis. Door Wils en andere jongeren wordt in die mais ook jaarlijkse het Popcorn festival gehouden. 

“Never a dull moment” op de Schooteindhoeve, of zoals Hanneke zegt: “Het is hier nooit saai!”

Lees dit bericht ook op de website van het Weekblad voor Deurne:

https://www.weekbladvoordeurne.nl/nieuws/algemeen/49291/buitengebied-in-beeld-schooteindhoeve

Wils en Peter in de koeienstal

Gerelateerde berichten

Buitengebied in Beeld: Op d’n Mózik

Buitengebied in Beeld: Op d’n Mózik

Zorgaanbieder Gert-Jan Altink is sinds januari 2023 eigenaar van het kleinschalig zorginitiatief Op de Mózik aan de Reigerbekweg in Neerkant.
Op de Mózik richt zich naast de dagbesteding voor ouderen nu ook op kinderen en (jong)volwassenen. Gert-Jan: “Het samengaan van de twee zorginitiatieven heeft geen problemen opgeleverd. De ouderen zijn op doordeweekse dagen aanwezig van 10.00 tot 16.00 uur, alsmede een aantal (jong)volwassenen voor de arbeidsmatige dagbesteding. De kinderen en jongvolwassenen komen normaliter na schooltijd en in de weekends. Dit valt goed te combineren.”

Buitengebied in beeld: Van Rooij Landbouwmechanisatie

Buitengebied in beeld: Van Rooij Landbouwmechanisatie

Het bedrijf Van Rooij Landbouwmechanisatie ligt nog net in Noord-Brabant aan de Schansweg in Neerkant. Op 30 maart 2018 vestigde het bedrijf – dat door Peter van Rooij in 2006 werd opgericht – zich aan de Schansweg. Omdat de vorige locatie op het industrieterrein van Meijel wat aan de krappe kant was werd er in 2017 uitgekeken naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden aan de Schansweg waar zich een witlofkwekerij bevond. Dit bedrijf stopte zodat de locatie vrij kwam. 
Op 30 maart 2018 verhuisde Van Rooij naar de huidige locatie.

Buitengebied in beeld:    Liever Buiten

Buitengebied in beeld: Liever Buiten

Het Melkveebedrijf van de familie Verbaarschot aan de Bruggenseweg staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Het agrarische bedrijf dat zijn oorsprong had in Deurne, daar waar zich nu de pedagogische wijk (Romboutstraat etc. red.) bevindt, verkaste in 1963 naar de Bruggenseweg. Er werden koeien, varkens en kippen gehouden.
Al snel zouden de kippen het veld ruimen. In 1983 nam Henk Verbaarschot het bedrijf van zijn ouders over. In 2011 gingen ook de varkens weg en bleef alleen het melkvee over. Op dit moment telt het bedrijf 250 stuks melkvee en 130 stuks jongvee. Een gedeelte van het jongvee staat aan de Heimolenweg in Deurne. Zij worden daar groot gebracht.