Buitengebied in Beeld: Kalverhouderij Verberne

Willie en Ingrid in ‘t Schuurke

Aan de Waterstraat 5 in het Vlierdense buitengebied is de kalverhouderij van Willie (57) en Ingrid Verberne (56) gevestigd. Willie is de derde generatie en zoon Willem (22) zal op termijn als vierde generatie in het bedrijf stappen. Founding father van het bedrijf is de opa, Willem, van Willie die begon met varkens. Toen in 1964 Willie’s ouders het bedrijf van zijn opa overnamen en een huis, een varkensstal stond er al, aan de Waterstraat bouwden brak een nieuwe fase aan. Zo werd er in de zeventiger jaren van vorige eeuw een stal voor 120 vleeskalveren gezet. Er werden later nog meer stallen gezet en de varkens verdwenen. In de jaren tachtig werd ook begonnen met de teelt van asperges. In 2001 namen Ingrid en Willie het bedrijf volledig over. Vader is tot aan zijn dood, nu vier jaar geleden, altijd actief betrokken gebleven bij het bedrijf. Moeder Mien loopt nog elke ochtend binnen voor een tas koffie. 

Naast zoon Willem hebben Ingrid en Willie ook twee dochters; Lisa (27) en Ilse (25). Beide dochters zijn al het huis uit. Alle kinderen helpen als het nodig is mee. Er is geen ander personeel. Wat begon met 120 kalveren is uitgegroeid tot een bedrijf waar 1.300 kalveren worden gehouden. Na de laatste grote varkenspest in 1997 werd besloten om de varkens weg te doen. Sindsdien worden er enkel nog kalveren gehouden. In 2012 werd de laatste, stal gezet. Of er nog uitbreiding volgt is niet met zekerheid te zeggen. Willie: ‘Op dit moment ligt alles stil. Er kan ook in onze sector niet gebouwd worden.’

Kalfsvlees

Kalfsvlees is vlees van koeien en stieren jonger dan 1 jaar. Bij kalfsvlees is er een onderscheid tussen blank en rosé vlees. De kalveren van Verberne leveren blank vlees. Blanke vleeskalveren worden niet ouder dan 8 maanden. Het vlees is veel lichter van kleur dan rosé kalfsvlees. Het vlees is zachter van smaak en bevat meer eiwitten. Kalfsvlees heeft een malse en fijne structuur.

Automatisering

Een paar jaar geleden werd Willie ziek. Op dat moment werd besloten om alles zoveel mogelijk te automatiseren. Ingrid: ‘Gelukkig kwam Willie er weer bovenop, maar die automatisering maakt het werk stuk minder intensief.’ De kalveren worden met automatische systemen van voedsel voorzien. Zo worden ze meerdere keren per dag van melk, brokken, stro en water voorzien. De kalveren zijn niet van het bedrijf. Willie en Ingrid houden de kalveren onder contract. Dit betekent dat de dieren 28 weken op het bedrijf verblijven. Wanneer ze twee weken oud zijn komen ze aan op het bedrijf en als ze een 30 weken oud zijn vertrekken ze allemaal weer. De dieren leven in groepen. Willie: ‘Wat we in de gaten moeten houden is dat de grootste dieren al het voer opeten. Dit betekent dat we regelmatig de groepssamenstelling aan moeten passen. Nadat alle kalveren weg zijn moeten de stallen schoongemaakt worden voor de nieuwe lichting komt. Ingrid: ‘Het is all-in en all-out.’

De kalveren in de stal
De kalveren in de stal

Schuurke

Bij het bedrijf is ook een winkel en in ’t Schuurke staat een boerderijautomaat, een soort automatiek. De winkel is open op afspraak, maar ’t Schuurke is alle dagen van 8.00 tot 21.30 uur geopend. De producten die in ’t Schuurke te koop zijn voornamelijk allerlei varianten van kalfsvlees, zoals gehakt, rollade, koteletten, schnitzels, etc. Op de website is het uitgebreide assortiment te zien. Willie: ‘Kalfsvlees is in Nederland niet zo ingeburgerd. Slechts 5% van al het kalfsvlees is voor de Nederlandse markt. De overige 95% gaat naar het buitenland.’ Ook de automatiek is geautomatiseerd, zodat de klanten met pin of contactloos kunnen betalen. In ’t Schuurke zijn ook andere producten te koop, zoals kippenvlees. Deze producten zijn afkomstig van andere bedrijven.

Asperges en caravans

In het aspergeseizoen dat loopt van ongeveer half april t/m 24 juni kan men alle dagen in de winkel terecht voor asperges en aanverwante artikelen. Ingrid: ‘Wij steken de asperges zelf. Een machine houdt het plastic omhoog. Op die machine staan kisten waar we de asperges in leggen. Het steken van de asperges is handwerk en erg arbeidsintensief.’ Het aspergeveld van de Verbernes meet een halve hectare. In de winkel zijn ook eieren van de eigen kippen te koop, want asperges en eieren horen bij elkaar. Naast de kalverhouderij, wat kippen en de asperges hebben de Verbernes ook nog een caravanstalling, eveneens aan de Waterstraat en verhuren ze ook nog een stuk land aan derden.

Toekomst

Dat Willem op termijn het bedrijf gaat overnemen ligt in het verschiet. Maar er zijn ook nog wat andere uitdagingen in de toekomst. Willie: ‘Vanwege regelgeving zijn we genoodzaakt om te investeren. Alleen, het probleem is dat er nog veel onduidelijkheid is. Zo blijken luchtwassers niet zo effectief als beweerd werd. Ook zijn er (nog) geen duidelijke voorschriften voor de kalverhouderij, want het is een relatief kleine sector.’

Wat begon als een kleine varkenshouderij is geëvolueerd tot een grote kalverhouderij die geheel zelfvoorzienend is door zonnepanelen die voldoende energie opwekken voor het hele bedrijf. Daarnaast zijn er ook een houtkachel en ook zonnecollectoren die gebruikt worden om het water – afkomstig van de eigen waterbron – te verwarmen.  

Lees dit bericht ook op de website van het Weekblad voor Deurne:

https://www.weekbladvoordeurne.nl/nieuws/algemeen/55790/buitengebied-in-beeld-kalverhouderij-verberne

Willie en Ingrid in ‘t Schuurke
Willie en Ingrid in ‘t Schuurke

Gerelateerde berichten

Onderzoek naar AED’s in het buitengebied van Deurne

Onderzoek naar AED’s in het buitengebied van Deurne

👉 Help mee aan een dekkend netwerk van AED’s én burgerhulpverleners in héél Deurne, dus ook in het buitengebied. We zijn gestart met een onderzoek naar waar nog AED’s nodig zijn en hoe we dit samen kunnen realiseren. Denk aan gezamenlijke aanschaf, onderhoud en het...

Buitengebied in Beeld:    Demac

Buitengebied in Beeld: Demac

De coöperatie startte officieel op 1 januari 2000, maar in het jaar ervoor werd de basis al gelegd. Het werd voor de agrariërs steeds moeilijker om hun mest goed te kunnen plaatsen. De oplossing voor het probleem bleek te liggen in onderlinge samenwerking, omdat het probleem te groot was voor de individuele boer. Wat volgde was een intensieve periode van verdieping in de diverse mestverwerkingstechnieken. Zo werd een mobiele mestscheider ontwikkeld.

Buitengebied in Beeld:    Sierteeltkwekerij Kools

Buitengebied in Beeld: Sierteeltkwekerij Kools

Iedereen die vanuit Deurne richting Vlierden gaat ziet aan de rotonde sierteeltkwekerij Kools aan de linkerkant liggen. Het bedrijf, dat zijn oorsprong in 1976 had aan de Beukenstraat in de Sint-Jozefparochie is gespecialiseerd in het vermeerderen en kweken van uitgangsmateriaal van bijzondere, nieuwe en gepatenteerde sierconiferen. Begin augustus treedt de derde generatie Kools aan. We hadden een gesprek met vader Nelis en zoon Jop die ons wat meer vertelden over het bedrijf en hoe het zich ontwikkeld heeft.