Aan de Waterstraat 5 in het Vlierdense buitengebied is de kalverhouderij van Willie (57) en Ingrid Verberne (56) gevestigd. Willie is de derde generatie en zoon Willem (22) zal op termijn als vierde generatie in het bedrijf stappen. Founding father van het bedrijf is de opa, Willem, van Willie die begon met varkens. Toen in 1964 Willie’s ouders het bedrijf van zijn opa overnamen en een huis, een varkensstal stond er al, aan de Waterstraat bouwden brak een nieuwe fase aan. Zo werd er in de zeventiger jaren van vorige eeuw een stal voor 120 vleeskalveren gezet. Er werden later nog meer stallen gezet en de varkens verdwenen. In de jaren tachtig werd ook begonnen met de teelt van asperges. In 2001 namen Ingrid en Willie het bedrijf volledig over. Vader is tot aan zijn dood, nu vier jaar geleden, altijd actief betrokken gebleven bij het bedrijf. Moeder Mien loopt nog elke ochtend binnen voor een tas koffie.
Naast zoon Willem hebben Ingrid en Willie ook twee dochters; Lisa (27) en Ilse (25). Beide dochters zijn al het huis uit. Alle kinderen helpen als het nodig is mee. Er is geen ander personeel. Wat begon met 120 kalveren is uitgegroeid tot een bedrijf waar 1.300 kalveren worden gehouden. Na de laatste grote varkenspest in 1997 werd besloten om de varkens weg te doen. Sindsdien worden er enkel nog kalveren gehouden. In 2012 werd de laatste, stal gezet. Of er nog uitbreiding volgt is niet met zekerheid te zeggen. Willie: ‘Op dit moment ligt alles stil. Er kan ook in onze sector niet gebouwd worden.’
Kalfsvlees
Kalfsvlees is vlees van koeien en stieren jonger dan 1 jaar. Bij kalfsvlees is er een onderscheid tussen blank en rosé vlees. De kalveren van Verberne leveren blank vlees. Blanke vleeskalveren worden niet ouder dan 8 maanden. Het vlees is veel lichter van kleur dan rosé kalfsvlees. Het vlees is zachter van smaak en bevat meer eiwitten. Kalfsvlees heeft een malse en fijne structuur.
Automatisering
Een paar jaar geleden werd Willie ziek. Op dat moment werd besloten om alles zoveel mogelijk te automatiseren. Ingrid: ‘Gelukkig kwam Willie er weer bovenop, maar die automatisering maakt het werk stuk minder intensief.’ De kalveren worden met automatische systemen van voedsel voorzien. Zo worden ze meerdere keren per dag van melk, brokken, stro en water voorzien. De kalveren zijn niet van het bedrijf. Willie en Ingrid houden de kalveren onder contract. Dit betekent dat de dieren 28 weken op het bedrijf verblijven. Wanneer ze twee weken oud zijn komen ze aan op het bedrijf en als ze een 30 weken oud zijn vertrekken ze allemaal weer. De dieren leven in groepen. Willie: ‘Wat we in de gaten moeten houden is dat de grootste dieren al het voer opeten. Dit betekent dat we regelmatig de groepssamenstelling aan moeten passen. Nadat alle kalveren weg zijn moeten de stallen schoongemaakt worden voor de nieuwe lichting komt. Ingrid: ‘Het is all-in en all-out.’

Schuurke
Bij het bedrijf is ook een winkel en in ’t Schuurke staat een boerderijautomaat, een soort automatiek. De winkel is open op afspraak, maar ’t Schuurke is alle dagen van 8.00 tot 21.30 uur geopend. De producten die in ’t Schuurke te koop zijn voornamelijk allerlei varianten van kalfsvlees, zoals gehakt, rollade, koteletten, schnitzels, etc. Op de website is het uitgebreide assortiment te zien. Willie: ‘Kalfsvlees is in Nederland niet zo ingeburgerd. Slechts 5% van al het kalfsvlees is voor de Nederlandse markt. De overige 95% gaat naar het buitenland.’ Ook de automatiek is geautomatiseerd, zodat de klanten met pin of contactloos kunnen betalen. In ’t Schuurke zijn ook andere producten te koop, zoals kippenvlees. Deze producten zijn afkomstig van andere bedrijven.
Asperges en caravans
In het aspergeseizoen dat loopt van ongeveer half april t/m 24 juni kan men alle dagen in de winkel terecht voor asperges en aanverwante artikelen. Ingrid: ‘Wij steken de asperges zelf. Een machine houdt het plastic omhoog. Op die machine staan kisten waar we de asperges in leggen. Het steken van de asperges is handwerk en erg arbeidsintensief.’ Het aspergeveld van de Verbernes meet een halve hectare. In de winkel zijn ook eieren van de eigen kippen te koop, want asperges en eieren horen bij elkaar. Naast de kalverhouderij, wat kippen en de asperges hebben de Verbernes ook nog een caravanstalling, eveneens aan de Waterstraat en verhuren ze ook nog een stuk land aan derden.
Toekomst
Dat Willem op termijn het bedrijf gaat overnemen ligt in het verschiet. Maar er zijn ook nog wat andere uitdagingen in de toekomst. Willie: ‘Vanwege regelgeving zijn we genoodzaakt om te investeren. Alleen, het probleem is dat er nog veel onduidelijkheid is. Zo blijken luchtwassers niet zo effectief als beweerd werd. Ook zijn er (nog) geen duidelijke voorschriften voor de kalverhouderij, want het is een relatief kleine sector.’
Wat begon als een kleine varkenshouderij is geëvolueerd tot een grote kalverhouderij die geheel zelfvoorzienend is door zonnepanelen die voldoende energie opwekken voor het hele bedrijf. Daarnaast zijn er ook een houtkachel en ook zonnecollectoren die gebruikt worden om het water – afkomstig van de eigen waterbron – te verwarmen.
Lees dit bericht ook op de website van het Weekblad voor Deurne:
