Bij Vers van der Velden aan de Eikenlaan 33 in het Liesselse buitengebied kun je terecht voor seizoensgroenten, fruit, zuivel en kaas, aardappelen, uien, huisgemaakte jams én Lijsselse honing. De fysieke winkel is alle zaterdagen van 10.00 tot 14.00 uur geopend, maar dankzij de versautomaat kun je er elke dag van 6.00 tot 22.00 uur terecht voor dagverse groenten en meer verse producten. Twan (37) en Martine (32) van der Velden begonnen hun onderneming in 2024, maar de naam Van der Velden is al meer dan een halve eeuw bekend in Liessel en omgeving.
De grootouders van Twan begonnen in 1959 een tuindersbedrijf met winkel op dezelfde locatie. In 1984 werd het bedrijf door de ouders van Twan voortgezet en zij specialiseerden zich in prei. In 2009 kwam Twan in het bedrijf en sinds 2013 had hij de volledige verantwoording. Op maar liefst 110 hectare werd er prei geteeld. In 2018 werd zelf het besluit genomen om te stoppen met de preiteelt. Twan ging zich als zzp’er oriënteren op andere mogelijkheden. Echter, het telen van groenten bleef kriebelen; hier ligt immers zijn passie.
Het begin
In het voorjaar van 2024 is Twan kleinschalig groenten gaan telen voor een aantal lokale afnemers. Daarnaast zijn ze de verkoop aan particulieren gestart door op zaterdagochtend letterlijk aan de straat te gaan zitten met een tafel en enkele kisten groenten voor de boerderij. De behoefte bleek groot en van het een kwam het ander. Een aantal maanden later kwam de versautomaat en werd de voormalige kantine gepromoveerd tot groentewinkeltje. Martine: ‘Een beetje kneuterig, maar dit wordt door onze klanten erg op prijs gesteld.’
Twan en Martine hebben naast hun bedrijf ook nog een andere werkkring. Twan werkt ’s ochtends bij een AGF-bedrijf. Wat betreft zijn schoolcarrière; hij deed metaalbewerking op de LTS en daarna diezelfde richting bij ROC Ter Aa, want werken op een tuinderij kon hij thuis wel leren. Zo had hij nog een tweede standbeen.
Martine staat parttime als docent Nederlands en mentor voor de klas op het Hub van Doornecollege. Ze deed de PABO en behaalde daarna haar diploma als docent Nederlands aan de HAN in Nijmegen. Volgend schooljaar gaat ze aan de slag in het MBO bij Ter Aa in Helmond.
Plannen
Twan is een geboren en getogen Leisselse, Martine komt van origine Son en Breugel. Daar groeide ze op in het buitengebied richting Lieshout. Beiden zijn dus gepokt en gemazeld in het leven buiten de dorpskern. De keuze voor kleinschaligheid is een bewuste. Niets overhaasten, geen wilde plannen, laat staan een businessplan. En dat is wel zo prettig voor een gezin met drie jonge kinderen. Brent is zes, Thijmen vier en de jongste, Loek, is twee. De oudsten gaan naar school op De Zonnebloem in Liessel. Na school helpen ze regelmatig een handje mee op het veld of in de tunnels.

Duurzaam en biologisch
Doordat ze voor hun inkomsten niet alleen afhankelijk zijn van het bedrijf kunnen ze zelf in alle vrijheid bepalen hoe ze hun nering drijven. Twan: ‘Waar het kan, werken we duurzaam en biologisch. Zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen.’ In totaal worden er zo’n veertig soorten groenten en fruit geteeld. Hierbij worden de seizoenen gevolgd en alles is kleinschalig. Dit geldt ook voor het personeel; de vader en een oom van Twan steken regelmatig een handje toe en op zaterdag zijn er wat klusjes voor de schooljeugd te doen. Maar in hoofdzaak hebben ze alles in eigen hand.
Klantenkring
Niet alles in de winkel komt van Van der Velden zelf. Ze verkopen ook producten, zoals kaas en eieren, van lokale collega’s. Zo kunnen ze een uitgebreid assortiment aanbieden. Ook voorziet Van der Velden diverse lokale horecabedrijven van producten en wordt er op het Hub van Doornecollege door de afdeling Zorg en Welzijn gekookt met hun producten. In de korte tijd dat ze bezig zijn is al een redelijke klantenkring ontstaan. De klanten komen uit diverse dorpen in de streek. Het bedrijf is gunstig gelegen en goed bereikbaar; de eerste afslag van de rotonde op de Snoertsebaan leidt naar de Eikenlaan en even verderop ben je op de plek van bestemming. Het buitengebied van Liessel is ook geliefd bij fietstoeristen en met name in de zomerperiode passeren heel wat fietsers Van der Velden.
Goede producten voor een eerlijke prijs
Twan en Martine hechten waarde aan het leveren van kwalitatief goede producten voor een eerlijke prijs. Martine: ‘Voor zo’n vijftien tot twintig euro heb je een goed gevulde boodschappentas met verse groenten voor de hele week.’ Bijkomend voordeel van de wijze waarop de producten geteeld worden is dat ze én langer goed blijven én rijk aan smaak zijn. Zo zijn komkommers geteeld op de volle grond een stuk zoeter en minder waterig dan die uit de kas. Overigens maken ze ook gebruik van een zogenaamde koude tunnel, onder andere voor de teelt van aardbeien, paprika’s, tomaten en watermeloenen. Voor de extra bewatering is er een opslagtank voor opvang van regenwater. Door de bewatering ook nog eens zo efficiënt mogelijk te verzorgen door dripirrigatie wordt er geen druppel verspild. De keten van teelt tot product is uiterst kort, zodat je gerust kunt stellen: rechtstreeks van het land, vers op het bord. Voel je welkom om een bezoekje te brengen aan Vers van der Velden en proef het verschil!
Lees dit bericht ook op de website van het Weekblad voor Deurne:
https://www.weekbladvoordeurne.nl/nieuws/algemeen/54028/buitengebied-in-beeld-vers-van-der-velden
